Regulament privind condițiile de organizare și desfășurare a concursului de recrutare pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție specifice de polițist local.
Cap. I DISPOZIŢII GENERALE PRIVIND ORGANIZAREA CONCURSULUI DE RECRUTARE
Prezentul regulament cuprinde organizarea și desfășurarea de principiu a concursului de recrutare pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție specifice de polițist local, vacante, din cadrul Serviciului Poliția Locală Beiuș.
Funcțiile publice de execuție specifice de polițist local, vacante din cadrul Serviciului Poliția Locală Beiuș se ocupă potrivit prevederilor O.U.G nr. 57/2019 privind Codul administrativ, conform H.G. nr. 611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare și pe baza prezentului regulament.
Anunțul de concurs cuprinzând condițiile de participare, condițiile de desfășurare a concursului de recrutare, bibliografia și/sau tematica și alte date necesare desfășurării concursului de recrutare se afișează la sediul Primăriei Municipiului Beiuș și se publică pe pagina de internet a instituției și site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.
În vederea organizării și desfășurării concursului de recrutare se constituie comisia de concurs respectiv comisia de soluționare a contestațiilor, în condițiile prevăzute de prevederile O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ și H.G.nr. 611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare.
Cadru legislativ:
- Legea nr. 155/2010 a poliției locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- G. nr. 1332/2010, privind aprobarea Regulamentului – cadru de organizare și funcționare a poliției locale și a prezentului Regulament de Organizare și Funcționare;
- U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ și ale altor acte normative referitoare la funcționarii publici;
- G. nr. 611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare;
- Ordin nr. 600/ 2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice;
- Ordin MAI nr. 140/2016, modificat și completat de Ordinul MAI nr.82/2019, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne;
- Hotărârea Consiliului Local al municipiului Beiuș nr. 256/14.12.2021, privind aprobarea Regulamentului de Organizare și funcționare a Serviciului Poliția Locală Beiuș și a anexelor acestuia.
Cap. II ACTIVITĂŢI PREMERGĂTOARE DESFĂŞURĂRII CONCURSULUI DE RECRUTARE
Desfășurarea concursului de recrutare constă în etapele cuprinse între prima zi de depunere a dosarelor candidaților și formularea propunerilor de numire în funcțiile publice de execuție specifice de polițist local, vacante pentru care s-a organizat concursul.
Perioada de depunere a dosarelor de concurs se va stabili prin anunțul de concurs și nu va putea fi mai mică de 20 de zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a autorității sau instituției publice organizatoare.
Candidații depun dosarul de concurs care conține în mod obligatoriu:
- formularul de înscriere, prevăzut în anexa nr. 3 la H.G. nr. 611/2008, actualizată, conform formularului atașat;
- curriculum vitae, model comun european;
- copia actului de identitate;
- copii ale diplomelor de studii, certificatelor și a altor documente care atestă efectuarea unor specializări și perfecționări;
- copia carnetului de muncă și după caz, a adeverinței eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă și, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice, conform formularului atașat;
- adeverinta medicala- medic familie
- fișa medicală (apt pentru efort fizic-eliberat de către medic de medicina muncii);
- permis port armă letală, vizat la zi, și/sau fișa medicală (apt port armă letală),
- aviz psihologic cu confirmarea apt psihologic pentru permis port armă letală, eliberat de psiholog autorizat în domeniul Siguranței și Apărării Naționale;
- permis de conducere (xerocopie) minim categoria B;
- cazierul judiciar;
- declarația pe propria răspundere sau adeverința care să ateste calitatea sau lipsa calității de lucrător al Securității sau colaborator al acesteia conform formularului atașat anunțului de concurs, după caz;
- declarația pe propria răspundere de confirmare a acceptării condițiilor de recrutare și examinare, conform formularului atașat anunțului de concurs;
- tabel nominal cu rudele până la gradul II ale candidatului, conform formularului atașat anunțului de concurs;
- livret militar (dacă este cazul);
- 3 fotografii cu dimensiunile de 3 cm x 4 cm;
- dosar plic
Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministrului sănătății.
Copiile de pe actele prevăzute, se prezintă în copii legalizate sau însoțite de documentele originale, care se certifică pentru conformitatea cu originalul de către secretarul comisiei de concurs.
Declarația pe proprie răspundere și modelul de tabel nominal cu rudele până la gradul II, se vor primi de la sediul Primăriei Municipiului Beiuș.
Relații suplimentare se vor putea obține la sediul Primăriei Municipiului Beiuș, str. Piața Samuil Vulcan nr. 14, Beiuș, jud. Bihor, nr. telefon-0259321935, email-primaria.beius@cjbihor.ro, sau de la Birou Resurse Umane, din prima zi de afișare/publicare a anunțului de concurs.
Cap. III DESFĂŞURĂREA PROPRIU – ZISĂ A CONCURSULUI
Concursul pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție specifice de polițist local constă în 4 etape succesive, după cum urmează:
- Selecția dosarelor de înscriere;
- Proba sportivă;
- Proba scrisă;
- Proba interviu.
- Selecția dosarelor de înscriere
- Comisia de concurs are obligația de a selecta dosarele de concurs pe baza îndeplinirii condițiilor de participare la concurs, conform prevederilor U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ și H.G.nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare și a prezentului regulament.
- Până în ultima zi prevăzută pentru selecția dosarelor, membrii comisiei de concurs pot solicita candidaților informații sau alte documente relevante, din categoria celor prevăzute la art. 49 alin. (1) din H.G. 611/2008, pentru desfășurarea concursului.
- În termen de 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor, se afișează rezultatele selectării dosarelor de înscriere, cu mențiunea „admis” sau „respins”, însoțită de motivul respingerii dosarului, la sediul, sau pe pagina de internet oficială a Primăriei Municipiului Beiuș.
- Proba sportivă – se desfășoară conform prevederilor articolului nr. 1 alin. c¹ anexa 3¹ din M.A.I. nr. 140/2016, modificat și completat de O.M.A.I. nr.82/2019, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne;
- Proba sportivă este eliminatorie, se desfășoară după selecția dosarelor și se evaluează cu calificativul „PROMOVAT” sau „NEPROMOVAT” Pot participa la proba sportivă a concursului de recrutare numai candidații declarați „admis” la selecția dosarelor de înscriere și care au prezentat dovada că sunt apți din punct de vedere medical pentru efort fizic.
Prevederi generale cu privire la organizarea probei de evaluare a performanței fizice:
- Evaluarea performanței fizice a candidaților constă în parcurgerea în întregime a traseului practic – aplicativ și a elementelor care îl compun și abordarea obligatorie a tuturor obstacolelor, în ordinea stabilită, conform schiței de mai jos. Parcurgerea unui obstacol în alt mod decât cel descris, duce la penalizarea cu 3 (trei) secunde/obstacol a candidatului sau, în situațiile expres precizate în cadrul prezentei anexe, eliminarea din concurs și declararea „NEPROMOVAT„. La final, penalizările acumulate sunt consemnate în tabelul prevăzut în anexa nr. 27 la ordin și adunate la timpul realizat. În situația în care candidatul nu parcurge un obstacol este declarat „NEPROMOVAT„.
- În situația constituirii mai multor subcomisii, suprafața și condițiile de amenajare și desfășurare a traseelor practic – aplicative sunt identice.
- Proba se desfășoară numai în săli de sport.
- În cazul în care temperatura ambientală sau condițiile sălii sunt improprii (plouă în interior, lipsă încălzire etc.) desfășurarea probei se poate amâna, la propunerea subcomisiei/comisiei, cu acordul președintelui subcomisiei/comisiei, până la momentul când proba se poate desfășura în condiții normale. Candidații sunt anunțați cu privire la modificările apărute în Graficul concursului.
- Măsurarea obstacolelor se face la sol, la baza aparatului, de la marginea exterioară acestuia în sensul de parcurgere a traseului, cu excepția situațiilor în care prezenta anexă reglementează altfel.
- Proba se execută în ținută sportivă decentă adecvată condițiilor de desfășurare a probelor în sala de sport (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurți sau trening).
- Este declarat „PROMOVAT” candidatul care îndeplinește baremul minim de 3’20”. Performanța obținută de candidați și calificativul acordat („PROMOVAT„, „NEPROMOVAT”) se consemnează în tabelul prevăzut în anexa nr. 27 la ordin.
- Pe timpul și după susținerea probei, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări sau repetări.
- Abandonul, accidentarea, neîndeplinirea baremului minim sau ieșirea de pe traseul marcat duce la eliminarea candidatului din concurs și declararea acestuia „NEPROMOVAT” Trecerea de la alergare la mers a candidaților nu se consideră abandon.
- Instructajul privind normele de securitate și sănătate în muncă se face de către lucrătorul desemnat sau de un membru al comisiei/subcomisiei desemnat în acest sens, înainte de începerea probei, pe bază de semnătură.
- Candidații sunt răspunzători de eventualele accidentări pe timpul efectuării încălzirii, așteptării pentru executarea probei, pe timpul și după desfășurarea probei, cauzate de nerespectarea normelor prelucrate sau de execuțiile greșite.
- Pregătirea organismului pentru efort și influențarea selectivă a aparatului locomotor se desfășoară individual, în spațiul destinat acestei activități, altul decât cel de desfășurare a probei.
- Înaintea parcurgerii traseului practic – aplicativ, unul dintre evaluatori prezintă candidaților elementele, modul de execuție a acestora, restricțiile, penalizările, precum și procedura de apreciere/măsurare.
- Pe timpul desfășurării probei, supravegherea medicală în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie este obligatorie și se asigură gratuit.
- Rezultatele obținute se aduc la cunoștința candidaților, la finalul probei, pe bază de semnătură.
- Fiecare candidat parcurge traseul practic – aplicativ în prezența a cel puțin doi martori din rândul candidaților.
- Pe timpul desfășurării probei, nu sunt admise indicații metodice din partea organizatorilor.
- Traseul practic – aplicativ conține un număr de 12 obstacole.
- Locul, ora și data desfășurării probei sportive va fi stabilită prin anunțul de concur
- Baremele stabilite în prezenta anexă sunt aplicabile indiferent de sexul candidaților.
- La această probă nu se admit contestații.
- Evaluatorul semnalizează eventualele penalizări cu voce tare concomitent cu ridicarea brațului.
- Scop: Stabilirea algoritmului și responsabilităților activităților de organizare și desfășurare a probei de evaluare a performanței fizice a candidaților pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Serviciului Poliția Locală Beiuș.
- Descrierea procedurii formalizate:
1.Documente utilizate:
- Lista candidaților înscriși în concurs;
- Tabel centralizator cu rezultatele obținute de candidați în cadrul probei de evaluare a performanței fizice conform art. I pct. 35 din Ordinul M.A.I. nr. 82/2019.
2.Resurse materiale:
- Traseu practic aplicativ este stabilit în conformitate cu prevederile M.A.I. nr. 140/2016, modificat, completat, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI;
- Traseu practic – aplicativ stabilit în conformitate cu prevederile O M.A.I. nr. 140/2016, modificat, completat, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI;
- Pentru implementarea acțiunilor prevăzute în prezenta procedură, vor fi folosite următoarele resurse materiale:
1.Cronometru cu afișaj electronic.
1.Cronometru manual.
1.Fluier.
Ruletă pentru măsurarea dimensiunilor traseului
3.Resurse umane:
- 2 evaluatori, după caz, în raport de numărul de candidați înscriși pentru susținerea probei;
- personal desemnat să completeze tabelul centralizator cu rezultatele obținute de candidați în cadrul probei de evaluare a performanței fizice.
- personal auxiliar cu atribuții de asigurare a obstacolelor.
Evaluatorii, personalul desemnat să completeze tabelul centralizator cu rezultatele obținute de candidați în cadrul probei de evaluare a performanței fizice și personalul auxiliar vor fi desemnat prin dispoziție de către conducerea U.A.T. Beiuș.
- Resurse financiare
- Resurse pentru achiziția sau, după caz, închirierea elementelor componente ale traseului și pentru măsurarea/susținerea probei.
- Modul de lucru
Activități comune/generale de organizare și desfășurare a probei:
- Se convoacă, de către președintele comisiei, evaluatorul/membrii cu atribuții de evaluare a performanței fizice a candidaților.
- Se instruiesc evaluatorul/membrii comisiei cu atribuții de evaluare a performanței fizice a candidaților, precum și celelalte persoane cu responsabilități în asigurarea desfășurării probei de evaluare a performanței fizice a candidaților (personalul desemnat să completeze borderourile și personalul auxiliar cu atribuții de asigurare a obstacolelor), cu privire la responsabilitățile pe care le are fiecare categorie de personal implicat în această activitate, inclusiv cu privire la normele de comportament și modul de interacțiune cu candidații.
- Se verifică îndeplinea condițiilor de desfășurare a probei de evaluare a performanțelor fizice, respectiv dacă este prezent și instruit personalul cu atribuții în domeniu, dacă este disponibil echipaj medical dedicat pentru aceasta activitate, traseul este adecvat desfășurării probei, cu materialele sportive care fac parte din componența traseului practic-aplicativ, instrumente de măsurare (ruletă, cronometru), formulare aferente consemnării rezultatelor procesului de selecție și, dacă este cazul, se iau măsurile de rigoare.
- Unul dintre evaluatorii/membrii desemnați efectuează zilnic sau de câte ori este nevoie, înaintea începerii probei măsurarea/remăsurarea traseului și verificarea tuturor aparatelor sau instalațiilor ce intră în componența acestuia, precum și starea de funcționare a cronometrului, cele constatate fiind consemnate într-un proces verbal.
- Se repartizează candidații pe grupe, se verifică identitatea acestora și se realizează instructajul cu privire la normele de securitate și sănătate impuse de desfășurarea probelor, mediul de desfășurare a probei, etapele de parcurgere a traseului, obstacolele, modul de execuție a acestora, restricțiile, penalizările, procedura de apreciere/măsurare, baremul și situațiile de eliminare din concurs. La fiecare grupă de candidați vor fi repartizați câte 1 sau 2 (doi) evaluatori după caz, aceștia desfășurându-și activitatea în mod alternativ, potrivit deciziei președintelui/membrilor comisiei de evaluare a performanței fizice, comunicată înaintea începerii probei, atât evaluatorilor, cât și candidaților.
- Se organizează cadrul pentru pregătirea organismului pentru efort. Sub supravegherea unei persoane desemnate în acest sens, candidații desfășoară individual pregătirea organismului pentru efort, în spațiul destinat acestei activități, altul decât cel de desfășurare a probei.
Norme generale pentru susținerea probei de către fiecare candidat
- Pe timpul parcurgerii traseului practic aplicativ, atunci când integritatea fizică a candidatului sau a evaluatorului sunt puse în pericol ori când candidatul, în parcurgerea traseului, doboară elementele componente ale obstacolelor sau elementele de marcare ale traseului, evaluatorul poate interveni în oprirea candidatului și declararea acestuia „eliminat din concurs”.
Mingile de la obstacolul nr. 10 fac parte din traseu.
- Algoritmul susținerii probei de către fiecare candidat
1.Obstacolul nr. 1 -Săritura în lungime de pe loc:
Evaluatorul cheamă candidatul la linia de start, așteaptă ca acesta să se poziționeze la linia de start, apoi dă startul cu voce tare.
Pornește cronometrul la desprinderea de pe sol a candidatului și urmărește modul de execuție a săriturii prin flexarea genunchilor și balansarea brațelor înapoi, impulsia cu ambele picioare în sol și tragerea brațelor înainte, saltul și aterizarea pe ambele picioare, în spațiul delimitat, fără atingerea liniei de start.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în următoarele situații:
- calcă linia de start;
- calcă în spațiul delimitat de linia de 1,80 m și 2,00 m, inclusiv linia de 2,00 m;
- rezultatul înregistrat este între 1,80 și 2,00 metri.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză să execute săritura;
- ocolește obstacolul;
- se desprinde de pe sol prin pas sărit;
- porneşte în alergare;
- depășește lateral spațiul delimitat;
- nu îndeplinește performanța minimă de 1,80 metri.
Cronometrarea începe la desprinderea de pe sol a candidatului.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: linia de start, linia de la 1,80 metri, linia de la 2,00 metri.
Lățimea culoarului = 1,20 metri.
- Deplasare 18 metri.
- Ocolire jalon, spre stânga.
- Deplasare 8 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
- Obstacolul nr. 2 (Trecerea prin pas sărit peste saltea):
Evaluatorul urmărește locul unde candidatul execută bătaia, precum și locul de aterizare. Candidatul execută trecerea prin pas sărit peste saltea.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în următoarele situații:
- atinge oricare dintre marginile saltelei, la săritură sau la aterizare;
- calcă oricare dintre marginile saltelei, la săritură sau la aterizare.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză să execute săritura;
- calcă interiorul suprafeței saltelei cu toată talpa;
- parcurge obstacolul prin săritură în lateralul saltelei;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale saltelei: lungime = 2 metri, lățime = 1 metru, grosime = 3 – 5 centimetri, marcată la 1 centimetru de marginile saltelei cu bandă de culoare albă, cu lățimea de 2 centimetri.
Lățimea culoarului = 1,20 metri.
- Deplasare 10 metri.
- Ocolire jalon, spre dreapta.
- Deplasare 3 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT”
- Obstacolul nr. 3 (Două rostogoliri succesive înainte, peste cap, pe saltea):
Evaluatorul urmărește modul de susținere de către candidat a exercițiului, respectiv dacă executa 2 (două) rostogoliri succesive înainte, peste cap, pe saltea, fără depășirea spațiului saltelelor cu orice parte a corpului.
Candidatul execută 2 (două) rostogoliri succesive înainte.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în situația în care depășește, în lateral, o singură dată, spațiul saltelelor, cu orice parte a corpului.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză executarea rostogolirilor;
- depășește în lateral spațiul saltelelor a doua oară;
- execută o singură rostogolire;
- nu efectuează rostogolirile peste cap;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale sectorului: lungime = 4 metri, lățime = 1 metru.
Lățimea culoarului = 1,20 metri.
- Deplasare 8 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
- Obstacolul nr. 4 (Deplasarea în echilibru pe banca de gimnastică, dispusă în formă L, cu transport de greutăți):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă acesta se oprește în fața băncii de gimnastică, execută ridicarea celor 2 (două) greutăți de câte 10 kilograme fiecare, depozitate în fața băncii de gimnastică într-un spațiu de dimensiunea 0,60 x 0,60 metri, urcă pe banca de gimnastică, se deplasează în echilibru cu transportul simultan al greutăților, coboară de pe banca de gimnastică și depozitează greutățile într-un stativ cu înălțimea de la podea de 1,90 metri, respectiv 1,60 metri de la nivelul superior al băncii , continuând proba.
Banca de gimnastică se parcurge prin deplasare, începând cu latura lungă și se continuă cu latura scurtă, în continuarea acesteia spre stânga.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în următoarele situații:
- atinge solul;
- cade de pe aparat;
- scapă una dintre greutăți sau pe ambele, o singură dată, situație în care, după ridicarea greutății/greutăților reia deplasarea pe banca de gimnastică din locul în care a/le-a scăpat greutatea/greutățile.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză executarea deplasării;
- refuză transportul simultan de greutăți pe tot parcursul obstacolului;
- refuză sau nu reușește depozitarea ambelor greutăți simultan la o înălțime de 1,60 metri de la nivelul superior al băncii;
- aruncă una sau ambele greutăți;
- cade de pe aparat a doua oară;
- scapă una sau ambele greutăți a doua oară;
- răstoarnă banca în timpul deplasării;
- dărâmă stativul de depozitare a greutăților;
- ocolește obstacolul;
- refuză reluarea abordării obstacolului din locul indicat.
Caracteristici tehnice ale băncii de gimnastică: forma L, latura lungă dispusă perpendicular pe latura scurtă, lungime totală = 6 metri; latura lungă = 4 metri, latura scurtă 2 metri, lățime = 0,25 metri, înălțimea de la sol în partea superioară = 0,30 metri.
Caracteristici tehnice ale stativului: lungime = 0,50 metri, lățime = 0,50 metri, înălțimea de la sol în partea superioară = 1,90 metri. Caracteristici tehnice ale spațiului de depozitare a ganterelor: lungime = 0,60 metri, lățime = 0,60 metri.
Lățimea culoarului = 1,20 metri.
- Deplasare 19,75 metri.
- Ocolire jalon, spre dreapta.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
- Obstacolul nr. 5 (Deplasare între șicane):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă acesta se deplasează pe o distanță de 10 metri, ocolește jalonul spre stânga și se deplasează 10 metri, fără a se sprijini pe jaloane sau a le doborî
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în următoarele situații:
- se dezechilibrează și atinge solul cu orice parte a corpului;
- atinge jaloanele fără a afecta structura traseului;
- deplasează jaloanele fără a afecta structura traseului;
- se sprijină pe jaloane fără a afecta structura traseului.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză să parcurgă distanta precizată;
- se sprijină pe jaloane cu afectarea structurii traseului;
- dărâmă jaloanele cu afectarea structurii traseului;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime = 10 metri, jaloane tip con, din polietilenă. Lungimea și lățimea obstacolului sunt delimitate vizibil astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanță.
Lățimea culoarului = 1,20 metri.
- Ocolire jalon spre dreapta.
- Deplasare 10 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
17.Obstacolul nr. 6 (Săritura în sprijin depărtat peste capra de gimnastică):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă din deplasare execută bătaia pe ambele picioare, se desprinde de pe sol prin săritură, se sprijină pe obstacol (capra de gimnastică) cu ambele mâini concomitent cu depărtarea simultană a picioarelor și sare în sprijin depărtat peste capra de gimnastică, aterizând pe ambele picioare, fără atingerea aparatului cu altă parte a corpului (cu excepția mâinilor de sprijin a săriturii.
Sunt interzise total cățărarea sau încălecarea aparatului (caprei de gimnastică), inclusiv tentativele de cățărare/încălecare.
Evaluatorul asigură spațiul de aterizare cu saltele pentru evitarea accidentărilor și distribuie, la aterizare. cel puțin un asigurător. care intervine exclusiv pentru evitarea accidentărilor candidaților după depășirea obstacolului.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în următoarele situații:
- nu efectuează bătaia pe ambele picioare;
- se sprijină pe obstacol cu o singură mână;
- atinge aparatul cu orice parte a corpului, cu excepția mâinilor pentru sprijinul săriturii;
- atinge solul la aterizare cu orice parte a corpului, cu excepția tălpilor picioarelor.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „nepromovat” în următoarele situații:
- refuză parcurgerea obstacolului;
- se oprește în fața obstacolului;
- dărâmă obstacolul;
- aterizează tot la locul de desprindere a săriturii;
- încalecă sau/și se cațără pe obstacol;
- rămâne pe obstacol;
- reia elanul;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: înălțime capră de gimnastică (de la podea până la limita exterioară a părții superioare) = 1,30 metri, 2 (două) saltele de gimnastică dispuse succesiv la aterizare. La acest obstacol nu se folosesc trambuline elastice.
Lățimea culoarului = 2,30 metri.
- Deplasare 2 metri.
- Ocolire jalon, spre stânga.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
- Obstacolul nr. 7 (Trecerea pe sub un obstacol marcat):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă candidatul traversează obstacolul acoperit și închis cu material textil opac, la intrare și la ieșire.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în situația în care deplasează/mișcă din loc tunelul.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză parcurgerea obstacolului;
- se oprește în tunel;
- iese prin lateral;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: tub rigid cu diametrul de 0,70 metri, lungime = 6 metri, acoperit și închis cu material textil opac, la intrare și la ieșire.
Lățimea culoarului = 1,60 metri.
- Deplasare 4 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
- Obstacolul nr. 8 (Escaladarea unei lăzi de gimnastică):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă acesta execută escaladarea obstacolului așezat transversal pe direcția de deplasare, printr-un procedeu la alegere, aterizează în picioare și continuă deplasarea.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în situația în care atinge solul la aterizare cu orice parte a corpului, cu excepția tălpilor picioarelor.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză parcurgerea obstacolului;
- dărâmă obstacolul;
- reia elanul;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale lăzii de gimnastică: lungimea părții superioare = 1,60 metri, lățimea părții superioare = 0,40 metri, înălțime de la podea până la limita exterioară a părții superioare = 1,60 metri.
O saltea de gimnastică la aterizare.
La acest obstacol nu se folosesc trambuline elastice.
Lățimea culoarului = 1,60 metri.
- Deplasare 2 metri.
- Ocolire jalon, spre dreapta.
- Deplasare 10 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
- Obstacolul nr. 9 (Transportul unui manechin prin târâre):
Evaluatorul se asigură că anterior susținerii elementului manechinul este poziționat cu picioarele la linia de start a obstacolului și capul pe direcția de deplasare.
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă candidatul se întoarce și execută priza pe manechin, pe sub axile, cu ambele mâini. Manechinul este poziționat cu picioarele la linia de start și capul pe sensul de deplasare. Transportul manechinului pe distanța de deplasare se face cu spatele, picioarele manechinului trebuind să depășească în mod obligatoriu jalonul poziționat la 5 metri, ocolește jalonul cu manechinul respectând prizele pe acesta și continuă deplasarea înapoi la linia de plecare, picioarele manechinului trebuind să depășească în mod obligatoriu linia de plecare.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în următoarele situații:
- atinge solul cu orice parte a corpului, cu excepția tălpilor picioarelor;
- atinge jalonul fără a afecta structura traseului;
- scapă manechinul.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză parcurgerea obstacolului;
- refuză reluarea prizei corecte;
- depășește spațiul delimitat lateral;
- doboară jalonul;
- execută priza în alt mod și pe alte părți ale manechinului;
- ocolește obstacolul;
- trece linia de sosire fără manechin.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: distanța de parcurs = 2×5 metri, înălțimea manechinului = 1,60 metri, lățimea umerilor manechinului = 0,60 metri, greutatea manechinului = 60 kg.
Lățimea culoarului = 1,60 metri.
- Deplasare 10 metri
- Ocolire jalon, spre stânga.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
29.Obstacolul nr. 10 (Aruncarea mingii de handbal de pe loc la țintă):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă candidații se opresc în fața pragului/liniei dispus/e transversal pe direcția de aruncare și aruncă la ținta aflată la 10 (zece) metri, prin procedeul azvârlire, cu o singură mână, una dintre cele 2 mingi de handbal avute la dispoziție.
O aruncare este considerată reușită dacă mingea a atins ținta, cu condiția să nu fi atins solul înainte de țintă. Fiecare candidat are dreptul la două încercări, a doua încercare executându-se obligatoriu doar în situația în care prima aruncare este nereușită.
În situația în care, la prima aruncare, mingea nu atinge ținta, atinge solul înainte de țintă, este scăpată spre înainte/înapoi/lateral sau se depășește pragul/linia de aruncare, candidatul se oprește la semnalul acustic (fluier) al supraveghetorului de traseu și mai are dreptul la o singură aruncare.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde dacă și la a doua încercare repetă una dintre următoarele situații:
- mingea nu atinge ținta;
- mingea atinge solul înainte de țintă;
- scapă mingea spre înainte/înapoi/lateral;
- depășește pragul/linia de aruncare.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză să arunce mingea/mingiile;
- ocolește obstacolul.
Caracteristici tehnice ale liniei de aruncare: lungime = 1,20 metri, lățimea = 0,10 metri. Ținta este dispusă la o distanță de 10 metri de prag/ linia de aruncare.
Caracteristici tehnice ale țintei: lungime = 1 metru, lățimea = 1 metru, dispusă la 1 metru de sol (măsurată de la sol până la baza inferioară, fixă).
Pentru aruncare se utilizează 2 (două) mingi de handbal, tip 3.
Lățimea culoarului = 2,00 metri.
- Deplasare 10 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
31.Obstacolul nr. 11 (Detentă pe verticală):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a elementului de către candidat, respectiv dacă din deplasare, candidatul sare și atinge un obiect suspendat de la sol. Fiecare candidat are dreptul la o singură încercare.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde în situația în care atinge solul cu orice parte a corpului, cu excepția tălpii piciorului.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză parcurgerea obstacolului;
- reia parcurgerea obstacolului;
- reia elanul;
- ocolește obstacolul;
- nu atinge obiectul suspendat.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: obiectul suspendat = o minge de tenis de câmp suspendată la o înălțime de 2,55 metri, măsurați de la sol până la baza inferioară a obiectului.
Lățimea culoarului = 2,00 metri.
- Deplasare 10 metri.
Evaluatorul monitorizează parcurgerea de către candidat a traseului marcat, în sensul prevăzut de traseu, și intervine în cazul ieșirii de pe traseu, dărâmării jaloanelor, ruperii benzii de marcaj, al abandonului sau al accidentării, situații în care semnalizează oprirea și eliminarea din concurs, candidatul fiind declarat „NEPROMOVAT„.
33.Obstacolul nr. 12 (Navetă 12 repetări x 20 de metri cu transport de jaloane):
Evaluatorul urmărește executarea corectă a traseului de către candidat, respectiv dacă din deplasare, candidatul ridică un jalon și se deplasează cu acesta până la o linie de demarcare aflată la 20 de metri distanță, depune jalonul după linia de demarcare și preia un alt jalon de culoare diferită, cu care revine în alergare până la cealaltă linie de demarcare aflată la 20 de metri distanță, după care se depune jalonul. Se efectuează 6 cicluri dus – întors. După fiecare deplasare pe distanța de 20 de metri, jaloanele se depun succesiv, prin suprapunere, după linia de demarcare.
- Candidatul este penalizat cu 3 (trei) secunde, o singură dată, în următoarele situații:
- se dezechilibrează și cade;
- scapă jalonul în interiorul culoarului de alergare.
- Candidatul este eliminat din concurs și declarat „NEPROMOVAT” în următoarele situații:
- refuză să parcurgă distanța precizată;
- refuză să ridice jaloanele în poziție verticală, la căderea acestora;
- ocolește obstacolul;
- scapă jalonul în afara culoarului de alergare;
- nu așază jaloanele succesiv, prin suprapunere;
- trece linia de sosire fără jalon sau cu jalon de culoare diferită;
- efectuează o navetă fără ca jaloanele depuse să fie în poziție verticală.
Caracteristici tehnice ale obstacolului: lungime = 20 metri, lățimea culoarului = 2,00 metri, 12 jaloane tip con, din polietilenă, având 2 culori diferite în proporții egale (ex.: 6 de culoare roșie, 6 de culoare verde), distribuite câte 6 din aceeași culoare la fiecare dintre cele două capete ale culoarului. Lungimea și lățimea obstacolului sunt delimitate vizibil astfel încât candidatul să parcurgă întreaga distanță.
- Sosire.
Cronometrul evaluatorului se oprește în momentul în care toate jaloanele sunt așezate în modul descris, după linia de demarcare, cu excepția ultimului jalon cu care candidatul trece linia de sosire.
Responsabilități și răspunderi în derularea activității
- Evaluatorul:
- zilnic sau ori de câte ori este nevoie, înaintea începerii probei, efectuează măsurarea/remăsurarea traseului și verificarea tuturor aparatelor/instalațiilor ce intră în componența acestuia, precum și starea de funcționare a instrumentului de înregistrare a timpului (cronometru), cele constatate fiind consemnate într-un proces verbal:
- prezintă candidaților obstacolele, modul dc execuție a acestora, restricțiile, penalizările, precum și procedura de apreciere/măsurare;
- folosește un singur cronometru pentru înregistrarea timpului
- adoptă un comportament echidistant în relația sa cu candidații, fiindu-i interzisă comunicarea cu aceștia pe timpul parcurgerii traseului practic-aplicativ, cu excepția situațiilor în care comunică, cu voce tare. fiecărui candidat numărul turelor la alergarea pe culoar, eventuala acordare a fiecărei penalizări, respectiv timpul final (cu arătarea cronometrului) cu adunarea timpului de penalizare;
- se poziționează într-o zonă din care să fie vizibil pentru candidat, pentru personalul desemnat să completeze borderoul, cât și pentru a putea constata și semnaliza eventualele penalizări;
- se asigură că fiecare candidat parcurge traseul practic-aplicativ în prezența a cel puțin 2 candidați martor (în situația în care la concurs sunt cel puțin 3 candidați):
- pornește cronometrul la prima desprindere de pe sol a candidatului evaluat și îl oprește în momentul în care candidatul trece linia de sosire cu/fără jalonul asupra sa (în situația trecerii de către candidat a liniei de sosire fără jalon acesta fiind declarat „NEPROMOVAT„;
- intervine numai pentru evitarea accidentării iminente a candidaților la parcurgerea obstacolelor.
- Personalul desemnat să completeze borderourile:
- consemnează în borderoul de concurs penalizările indicate de către evaluator;
- consemnează timpul înregistrat;
- adună eventualele penalizări:
- aduce la cunoștința candidaților timpul final, cumulat cu penalizările înregistrate, imediat după finalizarea parcursului, pe bază de semnătură.
- Personalul auxiliar cu atribuții dc asigurare a obstacolelor:
Personalul auxiliar este desemnat prin dispoziția conducerii UAT Beiuș, în funcție de numărul de candidați și este poziționat după cum urmează;
- asigurător la obstacolul nr. 4, repoziționează ganterele pe locul de plecare;
- asigurător la obstacolul nr. 5, repoziționează jaloanele dacă sunt dărâmate și reface structura traseului dacă este cazul.
- asigurător la obstacolul nr. 6, intervine doar pentru evitarea accidentărilor candidaților după depășirea obstacolului;
- asigurător la obstacolul nr. 9, pentru reașezarea acestuia pe poziție, precum și pentru a reașeza mingile de la obstacolul nr. 10;
- 2 asigurători la obstacolul nr. 12, pentru reașezarea jaloanelor de la liniile de navetă.
- Proba scrisă
Pot participa la proba scrisă numai candidații declarați „admis” la proba sportivă. Proba scrisă se va desfășura la locul, ora și data stabilită prin anunțul de concurs, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Tematica și/sau bibliografia necesare desfășurării concursului vor fi aduse la cunoștința candidaților prin anunțul de concurs și se afișează la sediul Primăriei Municipiului Beiuș și pe pagina de internet a instituției.
Pentru proba scrisă, punctajul este de maximum 100 de puncte.
Este declarat „admis” la proba scrisă candidatul care a obținut minimum 50 de puncte.
- Proba interviu
Pot participa la proba interviu numai candidații declarați „admis” la proba scrisă.
Se va desfășura la locul, ora și data stabilită prin anunțul de concurs, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Proba interviu se realizează conform planului de interviu, întocmit de comisia de concurs în ziua desfășurării acestei probe, pe baza criteriilor de evaluare.
Criteriile de evaluare pentru stabilirea planului de interviu sunt:
- abilitățile de comunicare;
- capacitatea de analiză și sinteză;
- abilitățile impuse de funcție;
- motivația candidatului;
- comportamentul în situațiile de criză.
Punctajele maxime pentru criteriile de evaluare vor fi stabilite de comisia de concurs, iar punctajul final la proba interviu se stabilește cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Pentru proba interviu, punctajul este de maximum 100 de puncte. Este declarat „admis” la proba interviu candidatul care a obținut minimum 50 de puncte.
Cap. IV DISPOZIŢII FINALE
După afișarea rezultatelor obținute la selecția dosarelor, proba scrisă sau proba interviu, candidații nemulțumiți pot face contestație, în termen de cel mult 24 de ore de la data afișării rezultatului selecției dosarelor, respectiv de la data afișării rezultatului a probei scrise ori a probei interviu, la sediul Primăriei Municipiului Beiuș, sub sancțiunea decăderii din acest drept, conform prevederilor legale în vigoare.
În situația contestațiilor formulate față de rezultatul la probele enumerate mai sus, comisia de soluționare a contestațiilor, va proceda conform prevederilor H.G.nr.611/2008, pentru aprobarea normelor privind organizarea și dezvoltarea carierei funcționarilor publici, cu modificările și completările ulterioare.
Punctajul final se calculează prin însumarea punctajelor obținute la proba scrisă și la proba interviu. Se consideră „admis” la concursul pentru ocuparea funcției publice de execuție specifică de polițist local candidatul care a obținut cel mai mare punctaj dintre candidații care au concurat, cu condiția ca să fi obținut punctajul final, minim necesar de 100 de puncte.
Candidatul declarat admis la concursul de recrutare este numit în funcția publică de execuție specifică de polițist local, vacantă în condițiile prevederilor legale în vigoare.
Burz Marcel Nicolae
p.Şef Birou Poliția Locală Beiuș