Cultură

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc a augue eu eros fringilla convallis nec eu leo. Integer mollis venenatis tortor a consequat. Aliquam sollicitudin quis orci et finibus. Donec quis lacus quam.

Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie

Muzeul a fost infiintat in anul 1959, in cladirea monument istoric, fosta casa a memorandistului Vasile Ignat si a martirului Dr. Ioan Ciordas, construit la sf sec 19 in stil Baroc eclectic  cu elemente dominante baroce.Acest muzeu este unul dintre muzeele zonale reprezentative ale circuitului muzeal romanesc, fiind un autentic depozitar de informatii semnificative despre acest spatiu de mare traditie, frumoasa istorie si deosebite frumuseti turistice. Muzeul are doua expozitii de baza, una de istorie si una de etnografie, incepand din 1985 dar si un spatiu extins afectat numeroaselor expozitii temporare de arta, stiinte ale naturii, etc. Numarul articolelor expuse este de peste 3000.
In expozitia de istorica pot fi vazute documente importante, piese reprezentative pentru trecutul acestei zone, piese numismatice, care vorbesc toate despre locuirea umana de aici incepand cu paleoliticul, continuand cu perioada ocupatiei romane, cu evul mediu, care personalizeaza accentuat urbea Beiusului dandu-i rang de oras inca din secolul 15.
Se insista cu deosebire in expozitia de istorie asupra luptei romanilor din zona pentru obtinerea unor drepturi sociale si nationale in perioada ocupatiei austro-ungare si pentru unirea cu tara.
Expozitia de baza rezervata etnografiei prin piesele ei de mare valoare ilustreaza ocupatiile traditionale ale locuitorilor zonei, ocupatie care le-a asigurat aici o existenta si o continuitate milenara. Sunt expuse piese reprezentative legate de agricultura zonei, cresterea animalelor dar cu deosebire despre mestesugurile practicate aici . asta deoarece zona Beiusului este poate unica la nivel central european prin diversitatea practicarii unor mestesuguri in centrele rurale specializate.

Incepand din evul mediu sate intregi, in perioada dintre marile cicluri agrare s-au specializat in: lemnarit si construirea de case(Budureasa, Burda, Cresuia, Tarcaita, etc), fierarit(Vascau, Varzari, Briheni, ), olarit(Saliste, Leheceni, Cristior, Lelesti, etc.) varalit(prelucrarea varului) (Meziad, Izbuc Budureasa, etc) pielarie si cojocarit (Delani, Vascau, ) sumanarit (in special Sarbesti) industria casnica textila in toate satele zonei, culesul de plante medicinale, (Poieni) s.a.
Sunt expuse de asemenea piese representative ale portului popular din zona de o frumusete deosebita in diversitatea si unitatea lor. Este reconstituit de asemenea un interior taranesc
In expozitiile temporare ale muzeului sunt prezenti creatori populari dar si artisti plastici consacrati ai orasului, ai judetului, sau ai tarii. De asemenea puteti vedea colectii interesante de stiinte ale naturii, de animale exotice, serpi, fluturi.
De la muzeu pot fi obtinute informatii despre potentialul turistic al zonei, despre valorizarea lui, mai ales in perspectiva dezvoltarii agroturismului.

Aliquam sollicitudin quis orci et finibus

Suspendisse consequat arcu quis facilisis semper. Nulla ultrices massa id libero bibendum fermentum. Phasellus in aliquet sapien, in aliquet tellus. Sed ipsum erat, viverra ac suscipit eget, tempus eu lectus. Suspendisse vehicula purus pellentesque velit hendrerit facilisis quis nec dui. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Unde ne găsești?

Nulla ultrices massa id libero bibendum fermentum. Phasellus in aliquet sapien, in aliquet tellus. Sed ipsum erat, viverra ac suscipit eget, tempus eu lectus. Suspendisse vehicula purus pellentesque velit hendrerit facilisis quis nec dui. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Contact

Adresă
P-ța Samuil Vulcan nr. 14, 415200 Beiuș, județul Bihor

Telefon
0259 321 935

Email
primaria.beius@cjbihor.ro

Biblioteca Constantin Pavel

Incepand cu jumatatea secolului al XVIII-lea, copisti ardeleni sau veniti din Tara romaneasca si-au inceput activitatea de copiere a cartilor de invatatura si cartilor populare, fapt ce a cotnribuit in mare masura la dezvoltarea vietii culturale din Tara Beiusului. Aceasta activitate culturala s-a desfasurat mai ales prin scoala si biserica, iar mai tarziu prin care au vietuit pana tarziu in zona.
Cea dintai biblioteca publica a fost deschisa in 1858 prin donatiile dascalilor de la Gimnaziul Superior, Colegiul National Samuil Vulcan de astazi. Printre acesti profesori ii numim pe I. Munteanu, M. Horvath, Dimitrie Negreanu. Cartile serveau elevilor gimnaziului. Biblioteca ajunge sa fie dintre cele mai importante din ardeal, numarul volumelor depasind 30000. Din pacate acestea au fost distruse 100 de ani mai tarziu la instaurarea comunismului, de catre sovietici.
Biblioteca a functionat si in cadrul Liceului Greco-catolic de fete, ce a fost infiintat in 1896. Bibliotecile scolare foloseau doar scolarilor. Biblioteca cu interes mai larg a functionat pe langa Casina Romana, dar prima biblioteca publica a fost ce a Despartamantului Beius, al astrei care pe langa biblioteca stabila din beius a mai infiintat biblioteci ambulante care cutreierau satele din zona Beiusului. Astfel existau aproximativ 14 biblioteci cu un bogat fond de carte la o populatie de aproximativ 400 de locuitori.

La 20 iunie 1924, primarul Nerva Traian Cosma se adresa Ministrului Cultelor si Artelor, Alexandru Lepadatu: „sa binevoiti a ne darui un numar mai mare din cartile ce va stau la dispozitie”, si mai tarziu un referat adresat presedintelui Academiei Romane printr-un referat prin care solicita donarea de carti ce aparusera din 1867 pana la acea data. Demersurile au success si Biblioteca Comunala a orasului incepe sa functioneze la sfarsitul anului, avand un bibliotecar salariat. In 1947 toate bibliotecile se comaseaza, formandu-se Biblioteca Atheneului Popular, „Nicolae Balcescu” din Beius, cuprinzand peste 35000 de titluri. 1952 este de departe cel mai negru an din istoria culturala a Beiusului. Cenzura comunista face ca aproximativ 25000 de volume sa fie arse in scopul epurarii intelectuale. Unele carti au scapat insa prin stradania profesorilor de atunci sau au fost mutate. Anii comunismului au tinut Biblioteca intr-o subfinantare continua. Fondul de carte s-a deteliorat continuu, la fel si cladirea ce a adapostit-o. Distrugerile intelectuale au fost semnificante. Aproape 200 de ani de cultura si civilizatie au fost incet incet macinati prin dezinformare si indiferenta continua.
Incetul cu incetul „Biblioteca Constantin Pavel” cum se numeste azi incepe sa isi recastige demnitatea. La ora actuala puteti citi peste 70000 de volume. Biblioteci functioneaza si pe langa institutiile de invatamant beiusean.

Unde ne găsești?

Suspendisse consequat arcu quis facilisis semper. Nulla ultrices massa id libero bibendum fermentum. Phasellus in aliquet sapien, in aliquet tellus. Sed ipsum erat, viverra ac suscipit eget, tempus eu lectus. Suspendisse vehicula purus pellentesque velit hendrerit facilisis quis nec dui. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Contact

Adresă
P-ța Samuil Vulcan nr. 14, 415200 Beiuș, județul Bihor

Telefon
0259 321 935

Email
primaria.beius@cjbihor.ro

Comunitate

Află mai multe informații